Bron / artikel: Dagblad van het Noorden. Interview met Stef Bekhuis.

De Vaandeldrager van Rembrandt rouleert door Nederland, maar bij Olaf Jansen staat al een zelfgeschilderde versie in de woonkamer: ‘Ben er maanden mee bezig geweest’
De Vaandeldrager van Rembrandt was in augustus 2022 de hele maand te zien in het Drents Museum. Maar bij Assenaar en hobbyschilder Olaf Jansen staat het schilderij gewoon in de woonkamer. Helemaal zelf gemaakt.

Olaf Jansen uit Assen schilderde De Vaandeldrager van Rembrandt na, het schilderij dat in augustus een maand lang in het Drents Museum hangt. Foto: Marcel Jurian de Jong artikel door: Stef Bekhuis


Wie de woonkamer binnenkomt bij Olaf Jansen in Assen kan er niet omheen. De levensgrote versie van De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn neemt dan ook flink wat ruimte in beslag. „Normaal gesproken staat hij op zolder hoor, na een paar weken had mijn vrouw ‘m wel gezien”, lacht hij. „Voor de foto heb ik het doek weer even naar beneden gehaald.”

Mooie uitdaging

In het dagelijks leven is Jansen beleidsadviseur bij de gemeente Assen en heeft hij weinig met kunst te maken, maar sinds een jaar of vijf is schilderen zijn grote hobby. „Tekenen deed ik wel toen ik jong was en mijn vader kon het ook goed. Op advies van mijn kinderen ben ik daarom gaan schilderen en heb ik mij aangemeld bij de beginnerscursus van kunstschilder Peter Kosterman, hier in wijkcentrum De Dissel. Nog altijd leer ik veel van hem.”

Weet je nog? De peperdure Rembrandt die het rijk aanschafte voor 175 miljoen euro?

In het najaar van 2021 werd bekend dat de Nederlandse staat het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt wilde kopen van de Franse bankiersfamilie De Rothschild. Een mooie uitdaging voor Jansen om eens te proberen dit meesterwerk uit 1636 na te schilderen, vond Kosterman. Jansen zag er ook wel wat in.

„Ik ben er maanden mee bezig geweest”, legt hij uit terwijl hij naar het schilderij wijst. „Vooral het bont en de veren waren heel lastig na te schilderen, net als de gouden stiksels en het goud op de dolk. Het origineel is vrij donker, daarop zijn bepaalde kledingdetails heel lastig te zien. En je moet wel een beetje weten wat je precies aan het schilderen bent om het goed te doen, dus ik moest mij wel even verdiepen in het schilderij en de schilder Rembrandt.”

Origineel kostte 175 miljoen

Terwijl Jansen nog volop met zijn eigen kunstwerk bezig was, kwam de originele Vaandeldrager eind januari in Nederlands bezit. Kosten? Maar liefst 175 miljoen euro. 150 miljoen uit de rijksschatkist en 25 miljoen werd neergeteld door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds.

Een foto van de originele Vaandeldrager van Rembrandt. Foto: Rijksmuseum Amsterdam

Om de aankoop te vieren en heel Nederland er van te laten profiteren, besloot de Tweede Kamer dat het schilderij op tour zou gaan door Nederland. Van 2 tot en met 31 augustus is het werk te zien in het Drents Museum. Om het bezoek extra luister bij te zetten is het museum op zondag 14 augustus de hele dag gratis te bezoeken.

„Ik ga zeker kijken”, zegt Jansen. „Ik ben heel benieuwd hoe De Vaandeldrager er in het echt uitziet. Het was al een enorme uitdaging om het na te schilderen en als je dan bedenkt dat Rembrandt in die tijd ook nog zijn eigen verf moest maken, krijg je daar veel respect voor.”

Iedereen die nieuwsgierig is geworden naar de versie van Jansen, kan op zijn website kijken. En wat gaat er met zijn werk gebeuren? „Dat zien we dan wel. Ik ga eerst genieten van dit resultaat, want ik krijg veel positieve reacties en ben erg blij met hoe het geworden is.”